Thursday, May 23, 2013

Meat balls with eggplant, pistachios and cacioricotta cheese



Since I had some minced meat and eggplants sitting in the fridge I came up with this recipe...I tried a similar version of these meat balls, that at the time I covered in sesame seeds, which I liked a lot...This time, though, I didn't have any sesame seeds at home, and I thought I could replace them with some pistachios. This ideas was somehow inspired by a recipe I found on the blog Zenzero e limone.
The result was very nice, the meat balls had a delicate taste, a soft texture, and they weren't even too heavy, as they were baked with just a tiny bit of sunflower seed oil on top. Here are the ingredients:

500 gr mixed minced meat (from beef and pork)
2 eggplants
1 egg
1 slice of bread
30 gr of greated cacioricotta cheese*
60 gr of shelled pistachios
1 small clove of garlic

*can be replaced with some parmesan

These meat balls are super simple to make: the first thing you need to do is to bake the aubergines at 200 degrees for about 40 minutes, until they get soft. Take them out of the oven, peel them, and squash them into a purea with the help of a fork, or, if you have it, of a food processor. Put the purea in a seive and let it drain off. In the meanwhile soak the bread into water, shell the pistachios and cut them into not too small pieces with the help of a knife. Look how beautiful and intense the color of these nuts is!


Squeeze the slice of bread dry, and put it in a large bowl with the minced meat, the eggplant purea, the egg, the greated cheese and garlic, the chopped pistachios and some salt. Mix until combined.
Form balls, roll them in bread crumbles and bake at 200 degrees for about 30', sprinkling some sunflower oil on top, and turning them around after 15'.
Here is the meat balls' inside (sorry for the pic, the focus is a bit off..)


Thanks to Luca for the cacioricotta cheese, that traveled all the way from Puglia, Southern Italy, to Northern Europe!



POLPETTE DI CARNE E MELANZANE AI PISTACCHI E CACIORICOTTA




Avendo delle melanzane e della carne macinata da smaltire, ho pensato di provare questa ricetta...tempo fa avevo sperimentato qualcosa di simile, ma con una panatura ai semi di sesamo che mi era piaciuta tantissimo...In mancanza dei semi di sesamo ho pensato di utilizzare dei pistacchi per conferire un po' di croccantezza a queste polpette, ispirata anche da una ricetta dal blog Zenzero e limone.
Ho ottenuto delle polpette dal sapore delicato, molto soffici e nemmeno troppo pesanti, vista la cottura in forno. Ecco gli ingredienti

500 gr carne macinata mista (manzo e maiale)
2 melanzane
1 uovo
1 fetta di pane
30 gr formaggio cacioricotta grattugiato*
60 gr pistacchi sgusciati
1 piccolo spicchio d'aglio.

*puo' essere sostituito con del parmigiano

Il procedimento e' molto semplice: infornate le melanzane a 200 per circa 40 minuti, o finche' non saranno morbide, e appariranno un po' rugose. Togliere dal forno, spellare e ridurre in purea, che metterete in un colino a sgocciolare. Nel frattempo sgusciate i pistacchi e con l'aiuto di un coltello tagliateli fino ad ottenere una granella non troppo fine. Guardate che bel colore intenso che hanno!




In una ciotola capiente mischiate la carne macinata con la fetta di pane bagnata in acqua e strizzata, la purea di melanzane, l'uovo, il cacioricotta e l'aglio grattugiati, i pistacchi e sale q.b. Impastate finche' tutti gli ingredienti non sono ben amalgamati, quindi formare delle polpette che passerete nel pangrattato. Cuocete le polpette in forno per circa 30' a 200 gradi, bagnandole con un filo d'olio (io ho usato olio di semi di girasole) , e girandole a meta' cottura.
Ecco l'inteno delle polpette, scusate per la foto, un po' fuori fuoco....



Grazie a Luca per il cacioricotta che dalla Puglia ha viaggiato fino al Nord Europa!