Thursday, May 9, 2013

From my mom's cookbook: Nutella and coconut roll


What I am going to share with you today is another recipe from my childhood, often part of the menu for my birthdays parties, coming straight from my mom's cookbook. So many memories, flavours, emotions are hidden between those pages...Just looking at my mom's writing feels like going back in time, when I used to help her making these recipes...and, well, that often meant cleaning the leftover dough from the bowls and eating it...from my fingers! I don't think I can properly describe what I feel, but I am sure that those who shared similar experiences knows exactly what I mean..


...even the stains on the page make me feel nostalgic! ;)
Anyways, enough with this sentimentalism, here are the ingredients and the steps to follow (with my tiny changes):

125 gr flour
125 gr sugar
3 eggs
1 lemon zest
1/2 bag baking powder

Nutella
Coconut flour


Whisk the eggs with the sugar for at least 20', until you get a white, foamy mixture.




Fold in gently flour and baking powder, then add the lemon zest.  Line the bottom of a cookie pan with baking paper and pour in  the dough. Bake at 180°for 10-15 minutes.
My pan was 30x40 and I didn't cover it all, say 2/3 of it; the point is to have a layer that is about 1.5 cm thick. Don't bake it for too long (maybe 10 minutes are better than 15), or the roll will crumble down when you roll it.  When the dough is ready cover it with a damp kitchen cloth, roll the everything, leaving the parchment paper in the inside and the cloth on the outside.



Wait about 10 minutes for the roll to cool dow, open it, remove the baking paper and spread your favourite filling. I used Nutella and coconut flour (unbelievable ;P ). A combination that never fails! ;)




Form a roll, wrap it in plastic film and let it rest in the fridge for a couple of hours.




Before serving the roll I removed the external slices that, as you can see from the picture below, don't look so nice...an excuse to eat them myself, cause they might be ugly, but they're still good! ;)


Obviously you can fill the roll with whatever you prefer: lemon custard, coffee custard, jam...if you opt for the latter, this recipe also becomes lactose-free!



DAL QUADERNO DI RICETTE DI MIA MAMMA: ROTOLO DI NUTELLA E COCCO




Oggi vi presento un'altra ricetta della mia infanzia, un must delle feste di compleanno tra parenti o amici, direttamente dal quaderno di ricette di mia mamma. Quanti ricordi, emozioni e sapori sono nascosti tra quelle pagine...Solo a vedere la grafia di mia madre mi sembra di tornare indietro a quando ero bambina, e la aiutavo a preparare questi dolci...e spesso il mio contributo si riduceva a mangiare l'impasto rimasto nelle ciotole...direttamente con le dita!  Non credo di riuscire a descrivere a parole quello che provo, ma sicuramente chi ha condiviso esperienze simili potrà capire il turbine di emozioni in cui mi sono ritrovata guardando questa foto..



...attimi di vita vissuta, di cui le la zozzeria sulla pagina è testimone! ;) Insomma, casa mia...
Beh, bando alle ciance e alla vena nostalgica, trascrivo ingredienti e procedimento (con le mie piccole modifiche):

125 gr farina
125 gr zucchero
3 uova
la buccia grattugiata di un limone
1/2 bustina di lievito.

Nutella
Farina di cocco

Montare le uova intere con lo zucchero per almeno 20', o finché non otterrete un composto bianco e spumoso. 



Unite poco a poco la farina setacciata con il lievito con l'aiuto di una spatola, con il solito movimento dal basso verso l'alto, quindi la buccia del limone. Disponete l'impasto così ottenuto su una placca da forno, e cuocete a 180° per 10-15 minuti. Io ho usato una teglia 40x30 circa, che ho coperto per 2/3 in lunghezza e in larghezza. In ogni caso assicuratevi che l'impasto rimanga un po' altino, circa 1.5 cm.
Non esagerate con la cottura, pena un dolce friabile che si sbriciolerà mentre lo arrotolate. 
Quando il dolce sarà pronto, sfornatelo e copritelo con un panno da cucina inumidito. Arrotolate il tutto, compresa la carta da forno, in modo che il panno resti all'esterno.




Attendete una decina di minuti, srotolate nuovamente il dolce, rimuovete la carta da forno e farcite con ciò che più vi piace. Io ho messo (da non crederci! ;P ) Nutella e farina di cocco. Un connubio infallibile! ;) 



Arrotolate il dolce dal lato più lungo, avvolgete nella carta da forno e ponete a riposare in frigo, diciamo almeno un paio d'ore. 


Prima di servire ho rimosso le fette più esterne, che, come testimonia la foto qui sotto sono un po' stortarelle...una scusa per sbafarmele, perchè saranno pure brutte, ma sono buone lo stesso! ;) 


Ovviamente potete modificare la farcitura a vostro piacimento: creme al limone, caffè, marmellata...se mettete quest'ultima, il dolce diventa pure lactose-free! ;)