Thursday, May 2, 2013

Flourless double chocolate cookies





These cookies made my day...I was looking for a gluten-free, lactose-free dessert for a dinner among friends...so no flour, no milk, no butter...how am I gonna do this? Thank God, or rather thanks to Arabafelice I found the recipe of these cookies...Super quick, super simple, and really really nice! At the end of the dinner there was just one cookie left, everybody was too shy to finish them, I guess! ;)
Here are the ingredients:

180 gr confectioners' sugar
70 gr dark chocolate
45 gr cocoa powder
2 egg whites
100 gr of nuts*
a pinch of salt

*I used hazelnuts, but you could put almonds, walnuts, or a mixture of the above

Preheat the oven at 160°.
With the help of a knife chope the nuts and the chocolate in small pieces.
Mix the sugar, the cocoa powder and the salt in a bowl, and add nuts and chocolate crumbles to the mixture. Pour in the unwhisked whites and fold briefly and gently until all the ingredients are combined.
Lay a sheet of baking paper in a baking tray and with the help of a spoon distribute the dough in small piles, well separated from each other. In the original post by Arabafelice you can see a picture showing what I mean, if I was not clear enough.
Bake for 25' and let cool down completely before eating (if you can :P).
I  really loved these cookies, so easy and quick to prepare, but so nice and chocolaty! Next time I will try them with coconut flour...yum!



BISCOTTI AL DOPPIO CIOCCOLATO




Questi biscotti mi hanno salvato...cercavo una ricetta per un dolce che fosse senza glutine né lattosio...quindi senza farina, burro, latte...ossignore, cosa fare?! Grazie a Dio, o meglio, grazie ad Arabafelice, ho trovato questi biscotti...super veloci, super semplici, e davvero buonissimi! Finita la cena c'era un solo biscotto rimasto, il biscotto della vergogna: l'ultimo, solitario dolcetto che per educazione nessuno si azzarda a toccare! ;)
Ecco a voi la lista degli ingredienti:

180 gr zucchero a velo
70 gr cioccolato fondente
45 gr cacao amaro in polvere
2 albumi
100 gr nocciole*

*se preferite potete sostituirle con noci o mandorle, o un mix di frutta a guscio. 


Preriscaldare il forno a 160°.
Con l'aiuto di un coltello spezzettate finemente il cioccolato fondente e le nocciole. In una ciotola unite  zucchero a velo, farina, cacao e sale. Unite le nocciole e il cioccolato fondente, quindi gli albumi non montati (non è fantastico?! ;) ), mischiando velocemente fino ad amalgamare il tutto.
Disponete dei mucchietti di impasto su una teglia che avrete coperto con carta da forno, distanziandoli per bene tra di loro. Sul post originale di Arabafelice potrete trovare delle foto che illustrano questo ultimo passaggio. Cuocere in forno per circa 25'e lasciate raffreddare prima di servire (se riuscite a resistere! ;) )
Ho davvero apprezzato questa preparazione, come ho gia' detto semplice e veloce, ma dalla riuscita assicurata!  La prossima volta proverò con la farina di cocco..Gnam!