Monday, November 14, 2016

Chocolate chip banana bread


Hello everyone! I am back with another sweet recipe, really easy and quick to prepare, and ideal if you have overripe bananas sitting on your kitchen counter… Yeah, that's right, banana bread! I tasted it for the first time during my holidays in Maui: during a road trip around the island I stumbled upon a small food truck on the side of the road where they were selling all kinds of banana breads. I tried the chocolate chips and macadamia nuts one and it was really delicious! I have been meaning to try to prepare my own since then and I finally had the chance. I got the basic recipe from the website "The Kitchn" and slightly modified it according to the content of my pantry :)
Unfortunately I did not have macadamia nuts at home, so I went for chocolate chips only. If you want you can substitute the macadamia nuts with any other nuts, or you can leave nuts and chocolate out and have a "pure" banana bread. Here is the list of ingredients I used:

2 cups flour
1/3 cup oil (I used peanut oil but any other neutral flavored oil will do)
1 cup sugar
two eggs
two ripe bananas, mashed with a fork*
1/4 cup milk
seeds from one vanilla pod
1 teaspoon baking powder
chocolate chips to taste (optional)

*the recipe calls for 3, but I had just 2 at home, and it turned out to be totally fine.

Preheat the oven to 180°. Grease a 25 cm long loaf pan and line it with parchment paper, leaving some hanging from the sides. The flaps will help you remove the banana bread once it is baked. Combine oil and sugar, then add the eggs and mix them in. Whisk in the milk, the vanilla seeds, and the mashed bananas. Mix together flour and baking powder and add them to the wet ingredients, folding them in until barely combined. Finally, if you decide to use them, add in the chocolate chips. Pour the batter into the loaf pan and bake for 60 minutes. After that check with a toothpick if the banana bread is ready in intervals of 5 to 10 minutes. It the loaf is still uncooked but the top is starting to brown you can cover it with a sheet of aluminum foil. In my case it took about 80 minutes to completely bake.
What can I say...we really loved the recipe! I highly recommend adding the chocolate chips, because the combination with the banana flavor is just wonderful. Of course there is an infinite number of variations you can experiment with, like adding nuts or cinnamon or even changing the type of flour. I am already planning to try different versions and I will definitely update you with the results :)
By the way, I just wanted to give you a little heads up that there will be some news relatively soon, so stay tuned! You don't want to miss them!  ^_^



BANANA BREAD CON GOCCE DI CIOCCOLATO

Ciao a tutti! Eccomi tornata con un'altra ricetta dolce, davvero facile e veloce da preparare, e ideale per smaltire delle banane che sono diventate un po' troppo mature. Questa preparazione è molto popolare negli Stati Uniti e prende il nome di banana bread. Io l'ho assaggiata per la prima volta durante le mie vacanze a Maui. Durante un road trip dell'isola ci siamo imbattuti in un chioschetto in cui vendevano banana bread di tutti i tipi. Io ho assaggiato la versione con noci macadamia e gocce di cioccolato... Meravigliosa! Era da tanto perciò che desideravo testare una ricetta per prepararlo in casa, e finalmente ne ho avuto l'occasione. L'ispirazione arriva dal sito "The Kitchn", la cui ricetta ho modificato in base a quello che avevo a disposizione nella mia dispensa.
Purtroppo non avevo le noci macadamia a casa, perciò ho optato per una versione con solo gocce di cioccolato. Chiaramente voi potete anche decidere di omettere le gocce di cioccolato e preparare un banana bread "in purezza" :D
Ecco la lista di ingredienti che ho utilizzato:

2 cup di farina
1/3 cup (85 ml) olio di arachidi (o un altro olio dal sapore neutro)
1 cup zucchero
due uova
due banane molto mature, schiacciate con una forchetta
i semi di una bacca di vaniglia
un cucchiaino di lievito per dolci
gocce di cioccolato a piacere

Accendete il forno a 180°. Ungete uno stampo da plum-cake lungo circa 25 cm e foderatelo con della carta da forno, lasciando che un po' esca dai bordi dello stampo. Questo faciliterà l'estrazione del banana bread una volta cotto.
Unite dapprima l'olio e lo zucchero, quindi le uova, mescolando fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiungete il latte, i semi di vaniglia e le banane schiacciate. Setacciate insieme farina e lievito per dolci e uniteli al composto. Mescolate gentilmente e brevemente, giusto il tempo necessario affinché gli ingredienti secchi vengano assorbiti, un po' come si fa per i muffin. A questo punto unite se volete le gocce di cioccolato. Versate il composto nello stampo da muffin e infornate. Cuocete per circa 60 minuti e a quel punto effettuate la prova stecchino ad intervalli di 5-10 minuti.
Che dire... La ricetta ci è piaciuta tantissimo! Consiglio vivamente di aggiungere le gocce di cioccolato, perché la combinazione con il sapore delle banane è veramente fantastica. Ovviamente c'è un numero infinito di varianti con le quali potrete sperimentare, come ad esempio l'aggiunta di noci o di cannella, o l'impiego di farine diverse. Io senza dubbio proverò altre versioni, e vi informerò sui risultati :)
Prima di salutarvi volevo avvertirvi che presto ci saranno importanti novità, quindi restate su queste pagine! Non vorrete perdervele!  ^_^